Tábor 2022 – Zkouška Třech orlích per

Začátkem srpna 2022 byl uskutečněn tradiční skautský tábor našeho oddílu s netradičním místem – tábořištěm u Skaličky. Do Skaličky jsme sice zavítali poprvé, dost možná ale ne naposled, protože místní příroda a klidné okolí tábořiště nás uchvátilo. Trvalo chvíli, než jsme prošli okolní lesy a začali se na nově objeveném tábořišti více orientovat, jakmile se tak ale stalo, zamilovali jsme si jej, a pokud to bude možné, rádi se tam opět v budoucnu vrátíme.

Nové tábořiště s sebou nese vždy spoustu strastí a někdy je třeba se pořádně vynasnažit, než si zvykneme a osvojíme si všechny jeho aspekty, o to je ale kouzelnější nově objevovat jeho skrytá tajemství a krásy – první noc u táboráku, první slib u slibového místa, první splnění bobříka, či jedné z mnoha skautských výzev, první výsadek, noční hra…

3. oddíl Kondor Blansko v celé jeho kráse

Pro několik (ne)šťastných může být ale neznámé okolí nového místa spíše nepříjemností, než aby si mohli užít jeho nové krásy. Jde o holky a kluky, kteří se rozhodnou skládat jednu z mnoha skautských výzev a musí si tedy poradit s neznámým terénem a okolím, ve kterém ještě nikdy žádnou výzvu neplnili. Jedním z takových odvážlivců byl letos i náš dlouholetý člen Vítek Novotný ze družiny Žraloků.

Vítek oslavil během prvního týdne na tábořišti své patnácté narozeniny, byla mu tedy nabídnuta jedna z nejtěžších skautských zkoušek vůbec – zkouška Třech orlích per, kterou je možné skládat pouze v roverském věku od 15 do 18 let. Jedná se o výzvu velmi těžkou a neúprosnou ke svým vyzyvatelům. Zdaleka ne každému se podaří ji úspěšně dokončit, avšak těm, kteří to dokáží, je vzdána obrovská čest a sláva a dovezou si z tábora nezapomenutelný zážitek na celý život, společně s vědomím, že jsou ti nejsilnější z nejsilnějších. Podrobné informace o zkoušce naleznete i na našich stránkách.

Právě Vítek byl na letošním táboře (2022) jediným úspěšným vyzyvatelem při plnění této zkoušky. Jako jedinému se mu podařilo splnit všech 7 úkolů, a to dokonce v rekordním věku – v historii našeho oddílu neexistuje nikdo mladší, komu by se úspěšně povedlo tuto zkoušku složit, o to více že na první pokus. Vítkovi patří obrovský respekt za to, jak se s výzvou popral a doufáme, že svoji nášivku bude nosit se ctí a hrdostí, jakou si zaslouží.

Ačkoliv byl Vítek jediným úspěšným vyzyvatelem, kterému se povedlo zkoušku složit, velký respekt patří i ostatním, kteří se letos pokusili výzvu složit a bojovali až do posledních sil. Pro většinu členů, kteří letos neuspěli, zůstává možnost svoje snažení zopakovat i příští rok, uzná-li vůdce oddílu, že si další pokus zaslouží.

Ze zkoušek skládaných na letošním táboře nesmíme zapomenout ani na bobříky, kteří dali spoustě členům tábora pořádně zabrat, o to byl pak větší úspěch připnout si korálek za jejich splnění na kroj. V neposlední řadě patří i velký obdiv spoustě členům oddílu, nebo spíše členkám (ze družiny Plameňáků), které letos složily zkoušku Třech kapek rosy – nejtěžší zkoušku pro členy organizace Junáka ve věku světlušek.

Fotografie z letošního tábora najdete ZDE

Na tento článek nepřímo navazuje příspěvek o naší první táborové zkušenosti s přepadem a o členkách, které letos složily skautský slib.