tabor2023

Tábor 2023 – Táborové ohně a závěrečná hostina

Tento příspěvek navazuje na dříve zveřejněný článek o Táboře 2023

Když nám zrovna počasí přálo, měli jsme možnost si večer nachystat ohniště na oheň. Skautské ohně jsou vždy příjemný zážitek. Společně se zahřejeme u ohně, zazpíváme známé písničky u ohně a nasajeme tu pravou táborovou atmosféru, která je pro Junácký tábor tak speciální. Oheň má pro nás však i symbolický rámec – během letošního tábora, stejně jako každý rok, totiž skládalo několik našich členů skautský, či vlčácký slib. Pro člena Junáka je složení slibu velmi významná a památná událost. Celý rituál začíná už o půl roku dříve na družinových schůzkách, kde vedoucí družiny probere s nastávajícím slibujícím jeho slib, vysvětlí si význam a přesah slov, která se pak slibující naučí nazpaměť, aby jej provázely celým životem. Na táboře pak proběhne hlavní část celého rituálu slibu, při kterém slibující mimo jiné i pomyslně spálí všechny své zlé a špatně skutky právě ve slibovém ohni.

Táborový oheň i s jeho ohnivcem.

Ne každý z členů našeho oddílu je rozený šéfkuchař. Je u nás už ale jistá tradice, že téměř na každém táboře je zakomponovaný program, ve kterém mají skupiny možnost ukázat svůj kuchařský talent a připravit jeden oběd pro svůj tým a váženou porotu. Porota pak přede všemi pokrmy ochutná a ocení, vzápětí je pak i oboduje a vyhlásí, který tým si ve vaření vedl nejlépe. Všechny týmy věděly o vaření několik dnů dopředu, musely tak promyslet co budou vařit předem, následně jsme pak objednali suroviny na výrobu jimi vybraných jídel. Letos jsme do bodování přidali i kritéria jako zábava, či vzhled a vůně jídla. Týmy tak měly možnost opravdu se do programu ponořit, i když ne každý se musel nutně věnovat vaření. Servírované pokrmy byly různé. Od „sladkých burgerů se špetkou přírody“ a instantních polívek až po plněné tortily a domácí palačinky s nutellou a marmeládou. Na závěr musíme všem týmům složit poklonu, všechny pokrmy se totiž náramně povedly a nikdo nezůstal hladem.

Vaření se stylem.

Už jste někdy měli sen, že se probudíte a okolo vás je velká spousta všemožných slaných i sladkých bonbonů? Brambůrky, tyčinky, preclíky, oříšky sušenky, čokolády, oplatky, gumídci, fanta, cola a samozřejmě i banány připravené na máčení v rozteklé čokoládě? Tak našim členům se tento sen splnil! Táborová hostina, námi často označovaná jako „žranice“, je další z mnohaletých tradic táborů 3. oddílu. Poslední večer, během finálního ohně, když už všichni smutní, že čtrnáct dní uteklo jako voda, se najednou zahlasí: „žranice!“ a všichni se v okamžiku zvedají od ohně a utíkají do kuchyně, kde na ně čekají nachystané dobrůtky. Pro každého je dost, zpravidla zbyde i na ráno a celé posezení je pak završeno společným tancováním, protože co dělat lepšího, než si zazpívat a zatancovat po snězení všech druhů nezdravých jídel a pití.

Mňam!

Táborová hostina je taková poslední pomyslná tečka za krásnými táborovými zážitky. Další ráno totiž začíná finální pracovní fáze: úklid tábořiště. Po posledním únavném dni už zbývá jen nasednou na autobus, rozloučit se a těšit se na nespočet dalších akcí, družinových schůzek a samozřejmě i příští ročník tábora.

3. oddíl Kondor v plné jeho síle!

Fotky z letošního ročníku tábora najdete ZDE.